Siemano, mam pytanie dotyczące suplementacji. Od jakiegoś czasu suplementuje sobie kwasy omega 3 firmy now foods, ich skład to 1000 mg tłuszczów rybich, 180 EPA / 120 DHA, biorę według zaleceń 2 tabsy 2 razy dziennie. Natomiast zastanawia mnie czy suplementujac do tego witaminę d3 nie popełnię błędu. Czy te kwasy omega w jakis sposób zaspokajają [...]
Siemanko sportowe świry:) dwa pytania: 1.jaką szamacie wit d3 k2 lub jaka polecicie i w jakiej dawce w te ponure dni aby było trochę przyjemniej? :) 2. jedzenie ww witamin razem z Omega3 po śniadaniu najczęściej z jajecznicy z boczkiem jest ok?
Witam. Sprawa jest pilna. Członek mojej rodziny ma nowotwór. Nie ukrywam że operacje w tej chwili nie wchodzą w rachube. Zbyt duża część kręgosłupa i mózgu jest zajęta tym świństwem. Od lekarzy dowiedziałem sie że Witamina C podawana dożylnie w dużych dawkach może mieć wpływ własnie na nowotwór. Ważne by była w ampułkach i można by ją było podać [...]
[...] m.in. upośledzeniem funkcji wydzielniczej żołądka. W 1926 r. wykazano, że podawanie chorym zwierzęcej wątroby w ilości około 500 g dziennie, w której znajduje się witamina B12, powoduje cofanie się objawów choroby. Naukowcy amerykańscy, którzy dokonali tego odkrycia (G.H. Whipple, G.R. Minot i W.P. Murphy), otrzymali w roku 1934 [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że z powodu chorób sercowo-naczyniowych do 2030 r. będzie umierać około 23,6 miliona osób. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] podaży protein, deficytu kalorycznego (tworzonego treningiem i/lub dietą), jednak kolosalne znaczenie może mieć też zapewnienie odpowiedniej podaży witamin. Przykładowo, witamina B6 jest związana z regulacją stężenia glukozy w wątrobie. Osoby mające braki witamin mogą spodziewać się spowolnienia efektów odnoszonych dzięki diecie, a nawet [...]
[...] plastry robią się takie gumiaste i niezbyt przyjemne, więc odradzam. Skład Woda, olej kokosowy 23%, skrobia modyfikowana, sól morska, aromat goudy, barwnik: karoteny; witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 295 kcal Tłuszcz: 23 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g) Węglowodany: 22 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 0 [...]
[...] Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości astaksantyny Astaksantyna, podobnie jak inne karotenoidy (w tym m.in. witamina A, czy luteina), jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Podobnie też jak inne związki z tej grupy nadaje (w zależności od m.in. stężenia) czerwone, niekiedy [...]
[...] się wysokim zagęszczeniem substancji o aktywności biologicznej, które kreują zarówno jego smak, jak i właściwości prozdrowotne. Zalicza się do nich antyoksydanty, takie jak witamina C, flawanole, czy antocyjany. Liczne związki bioaktywne zawierają również kwiaty czarnego bzu, z których ekstrakty często występują w parze z produktami pozyskanymi [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]
RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy (z ang. respiratory syncytial virus) może być jednym z najpowszechniejszych czynników wywołujących przeziębienie w okresie jesiennym i zimowym. „Może”, ponieważ większości osób przeziębionych nie poddaje się szczegółowej diagnostyce. Spektrum objawów jest dosyć uciążliwe, a sytuację komplikuje jeszcze brak [...]
[...] w kondycji tych tkanek. Wśród związków o wyjątkowym znaczeniu w tym kontekście, jednak dostarczanych do organizmu w stosunkowo niewielkich dawkach, występuje między innymi witamina B7, czyli biotyna. Wpływ biotyny na kondycję paznokci Biotyna należy do witamin z grupy B, a jedną z najbardziej znanych jej ról jest udział w kształtowaniu [...]
[...] przypaść do gustu mogą w postaci schłodzonej. Dodatki takie jak witaminy mogą natomiast ułatwić bilansowanie codziennych jadłospisów oraz regulowanie stanu odżywienia. Przykładem jest witamina C, która nie tylko spełnia swoje funkcje w organizmie (np. antyoksydacja, synteza kolagenu), ale jeszcze dodatkowo usprawnia wchłanianie żelaza z diety.
[...] krzepnięcie krwi. Nie należy sięgać po leki, jeśli nic nam nie dolega, a podawanie witamin powinno wynikać z potrzeby uzupełniania braków dietetycznych. Przykładem jest witamina D, której większość polskiej populacji ma zdecydowanie za mało w okresie jesienno-zimowym. Badanie naukowe Naukowcy chcieli ustalić, czy diklofenak sodowy pomoże w [...]